2021-08-11 08:11:04• hírek • közlemény

RESTART Fesztivál: Művészi falfestmények érkeznek Szatmárnémetibe

Itt az ideje, hogy RESTARTOT adjunk városunk művészeti életének! Idén augusztus 11-én kezdődik a szatmári Street Art Fesztivál első kiadása, amelynek célja a város hat különböző helyszínének újjáélesztése az utcai művészet segítségével. A projekt keretében hat művész készít majd falfestményeket a következő helyszíneken: a Ion Creangă, Bălcescu-Petőfi és Mircea Eliade iskolák falán, a Titulescu téri transzformátor állomásnál, szeptemberben pedig sorra kerül a Tűzoltótorony melletti fal és a Moose bár teraszáról látható szomszédos falon.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a “G.M. Zamfirescu” Kulturális Központ, a SamStudia Egyesülettel közösen Önt is szívesen várja városunkba erre az egyedülálló eseményre, amely a SISAF (Nagyszebeni Nemzetközi Street Art Fesztivál) és az Art Factory Association partnereinknek köszönhetően kerül megrendezésre. Városunkban ez lesz az első projekt, amely az utcai művészet kategóriájába tartozik, és amelynek ötletét az idén hetedik alkalommal megszervezésre kerülő Nagyszebeni Nemzetközi Street Art Fesztivál ihlette.


De mi az a városi falfestés? Elsősorban ez NEM egy közönséges önkifejezési mód a nyilvános tereken, ami sajnos oly sokszor felbukkan, és amely nem bír hozzáadott értékkel. Ez a fajta művészet igyekszik elhatárolódni a közismert utcai művészettel kapcsolatos már meglévő fogalmaktól, és nonkonformista módon próbálja a város arculatát felfrissíteni olyan eszközökkel, mint a festékspray és az ecset. 


A fesztiválra meghívott művészek érdekes és interaktív workshopokat is tartanak a fiatalok számára, ahol lehetőségük nyílik technikákat elsajátítani és tapasztalatokat szerezni a falfestés területén. Nagyszebenben ezen művészek alkotásai több mint 10.000 m2-es területet ölelnek fel.


A projekt két szakaszban varázsolja újjá a városi helyszíneket: augusztus 11. és 16. iIletve szeptember 1. és 5. között a művészek falfestményei lefektetik a város Street Art Gallery-jének alapját, ezzel pedig városunk a kortárs művészet irányába kacsint. A három iskola többek között azért is került a kiválasztott helyszínek listájára, mert ezzel is növelni szeretnénk ezeknek a helyszíneknek a vonzerejét, és olyan eredeti művészeti elemeket szeretnénk belecsempészni, amelyeket a diákok még hosszú ideig élvezhetnek majd.


PROGRAM:

  • Szerdán, augusztus 11-én, a művészek elfoglalják a helyszíneket, és elkezdenek dolgozni a Samstudia önkénteseivel, akik mindenben segítenek majd nekik az folyamat során.

  • Szerdán, augusztus 11-én és csütörtök augusztus 12-én, 11.00 órai kezdettel, művészi műhelymunka veszi kezdetét a Bălcescu-Petőfi Általános Iskolával szemben lévő Skateparkban, Mitroi Timea vezetésével.  

  • Szerdán, augusztus 11-én, 17.00 órától a Ion Creangă Általános Iskola udvarán művészeti foglalkozást  tartanak a gyermekeknek.

  • Csütörtökön, augusztus 12-én, 19.00 órától pedig a MOOSE bárban DJ Nelu lesz a hangulatfelelős.

  • Szombaton, augusztus 14-én, 19.00 órától a MOOSE bár teraszán a Nagyszebeni  DJ Funky Drop fogja a szórakozást biztosítani.

  • Vasárnap, augusztus 15-én, 17.00 órától indul a Street Art Bike Tour az UFO Parkból, amelynek keretében a szervezők végigvezetik az érdeklődőket a streetart helyszíneken és megtekinthetik az elkészült alkotásokat.

A rendezvény a jelenleg hatályban levő jogszabályoknak megfelelően kerül megrendezésre, az alkotásokat a nagyközönség biztonságosan megtekintheti a nap bármely szakaszában. Az esemény során az érdeklődők a fent megadott helyszíneken figyelhetik meg a művészeket és alkotói folyamatot is, amíg a festmények teljes egészében el nem készülnek. Együtt tesszük színesebbé a várost!





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: